İlginç kaya

gizemli 34

Bilgili Üye
Katılım
13 Ocak 2015
Mesajlar
264
Tepkime puanı
253
Puanları
9
Orta Anadolu'da Hitit İmparatorluğu'nun başkentinde bulunan dev bir antik yeşil kaya, asırlık gizemini çözmek için ziyaretçileri ve arkeoloji meraklılarını bekliyor.

Çorum ilinde modern Boğazkale yakınında bulunan imparatorluğun başkenti Hattuşa'yı ziyaret eden yabancı ve yerli turistler, ender kayanın güzelliği karşısında büyülüyor.

Yerliler arasında "dilek taşı" olarak anılan dev kayanın gizemi henüz çözülmedi.

Anadolu Ajansı'nın bildirdiğine göre, araştırmacılar kayanın antik alana nasıl taşındığını ve ne için kullanıldığını anlamaya çalışıyorlar.

Doçent Andreas Schachner AA'ya yaptığı açıklamada, kayanın sahada bulunan diğerlerinden farklı olduğunu ancak değerli özelliklere sahip olmadığını söyledi.

"Taş bir yılan veya bir nefrit gibi olabilir," diyen profesör, taşın Hititlerden sonra tüm medeniyetler tarafından kullanıldığına inandıklarını da sözlerine ekledi.

Schachner, taşın eski kültürel değerini bilmediklerini sözlerine ekledi.

Geç Tunç Çağı Hitit İmparatorluğu, kent yaşamının gelişmesinde önemli rol oynayan medeniyetlerden biriydi.

Hattuşa, yüzyılı aşkın süredir kazıların yapıldığı Türkiye'deki ilk ulusal kazı alanıdır.
 

bozoklu

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Katılım
15 Ağu 2017
Mesajlar
2,508
Tepkime puanı
1,871
Puanları
23
Konum
Ankara
Enerji ile ilgili. Aslında çoğu ne işe yaradığını biliyor ama söylemek istemiyorlar.
 

brokenangel26

Yeni Üye
Katılım
29 May 2015
Mesajlar
4
Tepkime puanı
3
Puanları
1
Yaş
43
Hattuša Aşağı Şehrin en büyük dini yapısı olan, Fırtına Tanrısı Teşup ile Arinna’nın Güneş Tanrıçası'na adanan Büyük Tapınak'ta (3300 yaşlarında) bulunan yeşil taş. Bu tapınakta bulunan zümrüt yeşili taş ‘dilek taşı’ olarak biliniyor. Tapınağın içinde kutsal alandan uzakta duruyor ve nasıl oraya geldiği belli değil. İnternette yazdığı gibi ne Mısır'dan getirilmiştir ne de uzaydan gelen bir göktaşıdır. İnançla alakalı bir durum olsa gerek ama nasıl bir rol oynadığı halâ daha çözülemedi. Hitit kaynakları birçok yerde kutsal taşlardan söz eder ama renginin yeşil olduğundan bahsetmez. Hattuša çevresinde doğada var olan bir taş bu. Yozgat'a doğru bütün dağ o yeşil taştır, ismi de serpantinit. Nefrit de serpantinitin bir formudur, yani bu taş yöre taşıdır. Yöre taşı olduğuna dair bir makale de koyalım.
https://etd.lib.metu.edu.tr/upload/12610845/index.pdf
Arkeoloji üzerine olan bir sitede okumuştum.Paylaşmak istedim.
 
Üst