Dicle nehiri sulari çekildi mitanniler saray kalintilari ortaya çikti.

nik

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Katılım
22 Şub 2015
Mesajlar
2,363
Tepkime puanı
1,352
Puanları
17
Yaş
64
Ekli dosyayı görüntüle 249263



DUVAR – Musul Barajı’nın sularının çekilmesi sonucu Dicle Nehri’nin doğu kıyısında Mitannilere ait olduğu iddia edilen 3400 yıllık saray kalıntıları gün yüzüne çıktı. Sarayın içinde çivi yazılı 10 kil tablet bulunurken, duvarlarındaki resimlerin 2 bin yıllık olduğu tespit edildi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden yapılan açıklamaya göre, yaşanan kuraklık nedeniyle Musul barajında bulunan suların çekilmesi, Mitanni Krallığına ait olduğu iddia edilen 3 bin 400 yıllık bir saray kalıntısı ortaya çıktı.

Duhok Antik Eserler Müdürlüğü Hasan Ahmed Kasım, “Onlarca yıl boyunca bölgedeki en önemli arkeolojik keşiflerden biri, Alman ve Kürt arkeologların işbirliği ile gerçekleştirildi” dedi.

‘DUVAR RESİMLERİ BULMAK ARKEOLOJİK BİR SANSASYON’

Almanya Tübingen Üniversitesi’nden arkeolog Ivana Puljiz ise, “Mitanniler, Antik Çağ Ortadoğu’sunun en az araştırılmış imparatorluklarındandır. Onların devletinin başkentinin nerede olduğu bile henüz belirlenemedi” ifadelerinde bulundu. Sarayın içinden çivi yazısıyla yazılmış 10 kil tablet çıkardıklarını aktaran Puljiz “Duvarlarda parlak kırmızı ve mavi boya kalıntıları da bulduk. M.Ö 2000’lerde duvar resimleri muhtemelen Antik Ortadoğu’daki sarayların vazgeçilmez özelliğiydi. Ama biz onları korunmuş halde nadiren buluyoruz. Kemune’de duvar resimleri bulmak arkeolojik bir sansasyon” dedi.

Keşfedilen sarayın içerisinde, üzerinde çivi yazıları bulunan 10 adet kil tabletin bulunduğunu söyleyen Puljiz, binanın duvarlarının iki metreden yüksek ve kerpiçten olduğunu söyledi ve “Sarayın duvarlarında milattan önce 2000’li yıllardan kaldığı tahmin ettiğimiz parlak kırmızı ve mavi renkler içeren duvar resimleri keşfetti. Bu resimlere, antik Ortadoğu’da yapılmış neredeyse tüm saraylarda denk geldik. Resimlerin bozulmadan bulunmuş olmasının çok büyük önem taşıyor” dedi.

Puljiz, sarayın büyük olasılıkla antik Zachiku kentine ait olduğunu öne sürüyor.

KİL TABLETLERİ ALMANYA’DAKİ BİR EKİP ÇÖZECEK

Kil tabletlerdeki çivi yazılarını Almanya’daki bir araştırma ekibi çözmeye çalışacak. Tabletlerdeki bilgiler sayesinde bir zamanlar Mezopotamya’nın önemli uygarlıklarından olan Mitanni İmparatorluğu’na dair önemli veriler elde edilmesi umuluyor. (Kaynak K24)
 

Mal bulanındır

BELKIDE INSANLARIN ELINDE KALAN SON SEY UMUTLARIDI
Katılım
27 Nis 2018
Mesajlar
7,967
Tepkime puanı
9,649
Puanları
23
Konum
Yaşamın olduğu her yer
Ustam yıllardır yaptıkları gibi askeri kargo uçaklarıyla orayide emip somurecekler.cagdas batılılar...uzgunum
 

Mal bulanındır

BELKIDE INSANLARIN ELINDE KALAN SON SEY UMUTLARIDI
Katılım
27 Nis 2018
Mesajlar
7,967
Tepkime puanı
9,649
Puanları
23
Konum
Yaşamın olduğu her yer
2000’lerin başları, 1995’te kurulan alışveriş sitesi eBay için bir milat oldu. Şirket ürün kategorisini ‘koleksiyonu yapılabilir’ ürünlerden, tüm ürünlere çevirdiğinde ‘Milenyum’un da hızla büyüyen şirketleri arasına girdi. Bu trend kendisine yeni bir pazar arayan eski eser satıcıları için de bir fırsat anlamına geliyordu. Ne zaman ve nasıl çıkarıldığı belli olmayan, mühür, sikke, takı gibi küçük ama değerli eserler eBay’da satışa çıkarıldı. Üstelik pazar kısa süre içinde eBay dışında internet sitelerine de genişlemeye başladı.

Eski eser kaçakçılığı söz konusu olduğunda internet piyasasının birçok açıdan artıları vardı. Öncelikle hiçbir kontrol ya da denetimden bahsedebilmek mümkün değildi. Dünyanın herhangi bir yerinden, herhangi bir yerdeki alıcıya eser satılabilir, gizli para transferi yapılabilirdi.

Öte yandan eBay gibi sitelerin dezavantajları da vardı. Alıcılar hiçbir zaman talip oldukları eserlerin gerçek olduğundan emin olamazlar, bu noktada satıcının eserle ilgili verdiği bilgilere güvenmek tek yoldur. Satıcı, bir hafta önce tamamlanmış son derece başarılı bir kopyanın kendisine büyük büyükbabasından kaldığını iddia edebilir, alıcı da bu bilgiden daha fazlasına ulaşma şansına sahip değildir. Ancak bu riskler pazarı en azından Irak eserleri kapsamında küçültmedi, aksine bu risklere rağmen eser satışları devam etti.. nik ustam saygılar sevgiler
 
Üst