ÜstaD1
Bilgili Üye
- Katılım
- 12 Mar 2015
- Mesajlar
- 386
- Tepkime puanı
- 15
- Puanları
- 0
- Yaş
- 48
İstavroz - Aile Putu
Topluca yapılan yemin işaretidir İstavroz da denilir, işaretin tüm kolları eşitse Gömü bulunduğu kayanın altındadır, eşit değilse farklı olan kolun baktığı yönde araştırma yapmalı.

Asil aile mezarı da çıkabilmektedir. Çevresinde doğal yapıya aykırı unsurlar aranmalıdır.

Örnek :

İstavrozun altındaki bağlı yuvarlak onun mezar amaçlı değil saklı olan amaçlı olduğunu uçlarının ikisinin kapalı birinin açık olması gidilmesi gereken yönü, noktalar ise 4 parça halinde gömüldüğünü gösterir. 10 metreden uzakta değil, 2 metreden derin değildir. Cihazla kolayca tespit edilip hepsi çıkarılabilir.

Yorum2
Topluca yapılan yemin işaretidir Istavroz da denilir, işaretin tüm kolları eşitse Gömü bulunduğu kayanın altındadır, eşit değilse farklı olan kolun baktığı yönde araştırma yapmalı. Asil aile mezarı da çıkabilmektedir. Çevresinde doğal yapıya aykırı unsurlar aranmalıdır. Aile mezarını anlatığı için Aile Putu kavramı kullanılmıştır.
Çoğunlukla yuvarlak içerisinde görülür. İşaretin çevresinde dikili kayalara oyulmuş mezarlar ile zemin altına yapılmış mezarlar aranmalıdır. Mucir yükseklikler, çukurlar veya tas-çakıl yığmaları iyice araştırılmalıdır. Ölen kişilere ait kişisel eşyalar bulunabilir. Ayrıca gözyaşı şişeleri ve kandillerde bulunabilir.
İbrik İşareti

Birinci Yorum :
Genel defineci yaklaşımını sergilemek gerekirse ibrik su taşıma amacıyla kullanıldığından; kabın su ile dolu olması durumunda taşan suyun nereye döküleceğini tahmin etmek ve bu istikamette çalışma yapmak gerektiği söylenir.
İkinci Yorum :
Su veya gölet kenarlarındaki taşlara çizilmiş İbrik figürü, su kenarında ve genelde çizilen taş çevresinde para olduğunu ifade eder. Ama bu para çok büyük değildir.
Üçüncü Yorum :
Kesinlikle su veya göletin varlığını müjdeler.
-İbrik dik vaziyette ise yakınlarda su kuyusu vardır. İbriğin üzerindeki bezemeler çevre veya ulaşım için bir harita niteliğinge olabilir. Çok dikkatli incelemek gerekir.
-İbriğin ağzında bir kapak var ise bu kapalı bir su kuyusunu anlatır.
-Ağzı açık bir ibrik açık kuyu anlamındadır. İbriğin boyun kısmı çok iyi incelenmeli ve kuyudaki emanetin takriben hangi noktaya saklandığı tespit edilmeli.
-Şayet ibrik titiz olmayan bir çalışma ürünü ise, özentisiz ise veya karnı çok dışarı çıkık ise bu durumda tümülüs var demektir. Tümülüs olabilecek yapılar araştırılmalıdır.
-Bütün bu durumların hepsinde ibriğin “ibik” kısmı yön göstermede çok önemlidir. İbriğin her cm. ni 72 cm. olarak alıp çalışmanın bu şekilde yürütülmesi gerekir. Bu kesin olmayan bir ölçüdür.
-Eğer yazıldığı gibi tümülüs bulunursa ibik kısmı giriş konusunda önemli ipuçları içeriyor olabilir.
İç İçe Daire İşareti
Birinci Görüş:
Genelde Tehlikeyi tuzakları ifade eder. Kazı esnasında dikkat edilmelidir.

İkinci Görüş:
Bu sembol yüksek statüyü, en güzeli yani kralı betimler. Belli bir alanı sarıp sarmalama, kucaklama anlamında da kullanılmıştır. Diğer daire sembolleri gibi gücü, kudreti anlatmaktadır.

Üçüncü Görüş:
Birinci statüye ait gömüdür. Karşında kaya varsa kayanın altına bakılır yoksa bu kayanın altına bakılır. Tam karşısında tümsek, çukur gibi bir alan varsa oralarda araştırma yapılmalıdır.
Dördüncü Görüş :

8 Parçaya ayrılmış daire genellikle Urartular'da görülen halk mezarı olup fakirlere ait olduğundan değersizdir.
Zincir İşareti
Zincir Halka :
Define İşareti zincirde geçirilmiş halkaların her biri bir adım ifade eder. Adım ölçüsü burada 78 cm. olarak alınız.

Emanetin yönü iki uçtan birinde farklı yapıdaki halkadır.
