ALLAH in .c.c yaninda ALLAH tan c.c sonra ikincinsirada gelen hak, anne baba hakkidir. Sebebinide ALLAH azze ve celle bu ayette anlatiyor. Annesi onu zorluklar icerisinde karninda tasidi diyor ALLAH azze ve celle. Kadin tabiati itibariyle zayiftir, kadin tabiati itibariyle zor islere gelemez, buna ragmen 9 ay o zayifligina acizligine ragmen, bir cocugu karninda tasiyor, uykusuz kaliyor, sikinti cekiyor, problem yasiyor, hastalaniyor, 9 ay boyunca cocugunu karninda tasiyor. 2. mesele, onun sutten kesilmesi 2 senedir diyor ALLAH subhanehu ve teala. Sut veren bir anneye uyku yoktur, rahat yoktur, dinlenme yoktur sut veren bir anneye. Biz erkekler bir gece icinde 2 yada 3 defa uyandigimizda obur gun dunyayi zehir ediyoruz millete, yani uykumu alamadim uykusuz kalidim diye yeri yerinden oynatiyoruz. Sut veren bir anne gecede belki 5 saatlik bir uykuda, belki 10 defa uykudan uyaniyor, cocugunu emziriyor, cocugunun bakimini yapiyor ondan sonra uyuyabiliyor. Sut veren bir anne her istedigini yiyemez, bu sutumu keser, bu madde sutume baska bir madde katar cocuguma zarar verir diye 2 sene boyunca sutu kesilmein diye sute faydali olan seyleri yiyor, ister sevsin ister sevmesin. isra suresindede ALLAH u teala 3. sebebini soyluyor. De ki ya RABBi benim anne ve babama merhamet et onlar beni kucukken terbiye ettikleri gibi. Ve seni terbiye ediyor, hastalandiginda senin basucunda oturuyor, bir sikintin oldugunda seninle beraber agliyor, bir sevincin oldugunda seninle beraber seviniyor. Sofrada tabakta bir yemek olsa yetmezse, anne baba kendi hakkini getiriyor senin onune koyuyor. Baba vardir yillarca ayni paltoyu giyer ama cocugu giysin diye gider her sene cocuguna yenisini alir. Oyle anne vardirki aradan yillar gecmistir kendisine birsey almamistir, sirf cocuklarinin ihtiyaclarina yetismek cocuklarinin ihtiyacini karsilamak icin. Iste hayatlarindan bukadar yil fedakarlik yapan varliklardir. ALLAH teala azze ve celle vefalidir, ALLAH subhanehu ve teala kimsenin hakkini zayi etmez. Anne baba cocuk icin bukadar fedekarlik yapinca ALLAH teala kuluna diyorki ey kulum sende vefali ol, sende iyilige tesekkur etmeyi ogren ve anne babanin hakkini sakin gormezlikten gelme. Yani soyle birgun oturalim, elimize bir kagit kalem alalim, anne ve babamizin cocuklugumuzdan itibaren bizim icin yaptiklarini bir yazip bakalim, daha 5. dakikadan sonra utanip kagidi yirtip atariz. Cunki 5. dakikadan sonra kagit dolacaktir ve biz hala 1 yildan cikmamisizdir. Bukadar bizlerin uzerlerinde iyilikleri varsa anne ve babamizin, oyleyse ALLAH u tealaya sukrettigimiz gibi, anne ve babamizada tesekkur edecegiz. Anne ve babaya tesekkur, onlara iyi davranmak, onlara yumusak davranmak, onlarin kalbini kirmamak, kuranin ifadesiyle, Rahmet kanatlarini onlara ger diyor ALLAH c.c bir kucuk kusun yavrularini kanatlari altina alip onlari korumasi gibi sende anne babani kanatlarinin altina al, kendi anne babani koru, kendi anne babanla ilgilen, kendi anne babanin sikintilarini gider ve onlara muamele ederken, onlarla konusurken sakin of bile deme diyor ALLAH subhane ve teala. Of bir insanin bir insana yapabilecegi en basit bir kotuluktur, yani birine hicbirsey yapamayacagimizda, canimizi siktiginda ne diyoruz of bukadar baska birsey yok, bunu bile yapma diyor o pek yuce olan ALLAH celle celaluhu. Sakin onlari azarlama, sakin onlari tersleme, onlarla konusurken onlara degerli soz soyle diyor ALLAH c.c Anne babaya sevgimizi dile getirip soyleyebilecegimiz en guzel sozu soylemek, iste anne babaya tesekkur etmek budur. Soyle eve gittigimizde annecigim babacigim ben sizleri cok seviyorum diyeip ellerini opmek, dunyalik bir ihtiyaclari olarak bir ihtiyaclari varmi sormak, gerekirse ayaklarini yikayip ayaklarinin altina paspas olmak. Bilelimki vefali olan kullari ALLAH tealada sever. Ve anne babanin cocuk uzerindeki hakki okadar fazladir ki, anne babanin hakkina riayet eden insanlar, ALLAH teala tarafindan razi olunmus insanlardirlar. Cunki bunlar vefali olan insanlardirlar.
Selametle saglicakla.
Selametle saglicakla.