Yuvarlak Oyma Çözümleri, Dev Arşiv

Koray Kor

Admin
Administrator
Katılım
9 May 2017
Mesajlar
567
Tepkime puanı
950
Puanları
11
Yuvarlak oymalar: Her oymanın bir mezarı vardı mezar oymanın 5 metre çevresinde araştırılır. genel olarak boş çıkabilir. Eğer bir büyük oyma var ve etrafında küçük oymalar var ise büyük oyma ile küçük oyma arası ölçülür. her ölçülen santimetre 1 adım var sayılarak küçük oyma istikametine gidilir. aranılan mezar oradadır. küçük ve derin olmayan oymalar mezar büyük oymalarda mahzen işareti mesela bu konudaki oyma küçük ama derin bu burada mezar odası olduğu anlamında bu şekilde biraz daha derin olursa anlamı biraz daha değişebilir mesela kuyu oymadaki derinlikler hedefin derinliğini verebilir.


Ekli dosyayı görüntüle 171719


1. Küçük oymalar: Küçük oymalar tek başlarına ise tek mezar anlamını verir. Bu oyuk yakınlarında aynı kaya üzerinde bir ok yada bir çizgi olması sizin arayacağınız mezarın yönünü bulmanıza yardımcı olur. Hele yakınlarında bir haç yada x varsa kesin mezardır.


2. Büyük oymalar: Büyük oymalar genelde 1-3-5 gibi tek sayılarla ifade edilir. Bunlar kuyu manasına gelebileceği gibi mezar işareti olarak’ta yorumlanabilir.


3. Karışık oyuklar: Hem küçük hem büyük oyukların olduğu kayalıklarda aile mezarlığı yada genel mezarlık alan anlatılmaktadır.


4. Zemine dik oymalar: Zemine dik yani duvar tabirine yakın kayalıklardaki zemine düz değilde
sanki bir ufak göz gibi duran oymalar mağara işaretidir. Bu işaretlerde oymaya 1-2 metre sağ veya sol tarafında kapalı duran gerçek mağara vardır.


Tek oyma

Ekli dosyayı görüntüle 171721


Tek yuvarlak oyma işareti en sık raslanan işaretler arasındadır, bazen mezar bazen kuyu bazende yardımcı işaret görevi yapar, işaret tam olarak smetrik yapılmış enine göre derinliği fazla ise kuyu işaretidir, çoğunlukla patika yol üzerlerinde olur yakın çevresinde yada yol üzerinde mutlaka kuyu vardır.


Yine belirgin büyüklükteki tek oyma bazı harita veya benzeri kayıtlarda hedef teşgil etmek içinde yapıldığı görülmüştür, yardımcı işaret görevi üstlenir, buradaki diğer işaretlerin akarsu ve kuyu olma ihtimali oldukça yüksektir, burada suya yakın olan yerde yön ve mesafe veren son işaret aranır.
mezar işareti olarak yapılmış oymalar en sık rastlanan oymalar dır, büyük küçük ve orta boy şeklinde yapılır, yakınlarda mutlaka mezarı mevcuttur. bu işarete bir başka deyişle kutsama suyunun döküldüğü taşta denilebilir. oymanın içi doldurulup yakıldığında insanlar hem oymaya hemde mezara bakar şekilde durup ölen kişiyi kutsama yaparlardı. burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta oyma da yakılan ateşin fazlalıkları ne tarafa doğru aktığıdır, akıntı yönünde mezar olur. günümüz definecileri mezarı bulmak için oymaya su doldurup akıntı yönünde araştırma yapmaktadır, buda doğru bir yöntemdir. yine tek oyma akıntı yönünde 2. tek oyma onunda akıntı yönünde 3. son oyma bulunur, bu sistemde ilerlerken oymalar bizi çoğunlukla batıya doğru sürükler burada mezar son oymanın yakınlarında olur, itinalı bir araştırma ile mezar kolayca bulunabilir.


çift oyma


Ekli dosyayı görüntüle 171722


Çift yuvarlak oyma işaretleri direk mezar işaretidir, bunların biri büyük diğeri küçükse küçük olan taraf yön verir. her 2 oyma’da eşit büyüklükte ise 2 büyük mezar olduğunu söyler, yanında ince kanal varsa bu kanallar bize yön verir, yoksa oymalara su doldurulur ne taraftan taşar toprağa düşerse yön o taraftır. oymalara yakın yerde çakıl yığınları, taş öbeği yada çökme yapan yerler varsa boşluk testi yapılmalıdır. bölgede hafif zirve yapan noktalarda mutlaka dikkate alınmalıdır. yine dağın burnu diye tabir ettiğimiz yavru dağlar definecilerin uğrak noktaları arasındadır.


Çift yuvarlak oyma işaretleri büyükse iç duvarında murç izi yada küçük oyma olup olmadığına dikkat edilir. iç duvarında murç izi varsa tam karşısı önemlidir mesafe olarak 50-70 metre civarları olabilir. 2 büyük oyma işaretine yakın bölgede küçük yuvarlak oyma işaretleri varsa bura mezarlık alanıdır. buradaki büyük mezarları bulmanız için öncelikle sunak taşını bulmanız gereklidir bu taş 2 büyük yuvarlak oymaya yakın yerde olur mezarlara yön veren işaret sunak taşında mevcuttur. sunak taşını bulmakta zorlanırsanız musalla taşını bulun musalla taşı varsa sunak taşı mutlaka olur. bu en çok romalılarda olur.


Başka bir görüş: Çift Yuvarlak Oyma İşaretlerinin genel çözümü yuvarlak oymaların pek çoğunda olduğu gibi mezardır. Ancak burda diğer oymalara göre şöyle bir tezat vardır. Sacayak şeklinde yapılan üç oymada tek mezar varken yan yana yapılan iki oymada iki mezar vardır. Mezarlar iki oymanın paralelinde genelde kaya içindeki mağara tarzı yapılardadır. Bu tür bir imkan vermeyen yani düz alan olan yerlerde ise kaya oyulup içine sandık şeklinde gömülmüş veya mezar kenarları taşla örülmüş haldedir. İki oyma olan yere geldiğimizde sırtımızı doğuya verip ilk uygun mezar yerine doğru ilerliyoruz. Bu mezar yeri engebeli arazilerde suyu gören yerdedir. Yani dere kenarına inilir. Ancak derenin taşarak veya nemi ile mezarı etkileyebileceği bir mesafeye kadar inilmemelidir. Burada dere kenarında oymalarla aynı hizaya gelecek noktada mezar olacak yer araştırılmalı giriş aranmalıdır. Giriş toprak altında kalacak bir noktada ise kayanın yapısı incelenip mezar için uygun nokta tespit edilir eğer giriş toprak yüzeyinde ise mutlaka giriş bölümü büyük taşlarla kapatılmış. Yada örme bir duvarla set çekilmiştir. Bu tür mezarlar zengin mezarlar olmadığı için kayaya oyma mezara raslanmaz basit mezarlardır. Mezar içinde ya iki kişi vardır yada iki mezar yan yana açılmıştır…


Diğer görüş: 2 oyma ilk işaret yeri olup araştırmaya ilk buradan başlanabilir. bazen 2 sayısına karşılık gelmektedir 2 sayısı ise definecilikte ikilikleri vurgular; Patika yol, geçit, taş geçit gibi, yerler aranır, bazen işaret başlangıcı olarak iki tepe, iki ağaç, iki taş, iki yol malın yerini verebilir. oymalar yanında çizgiler varsa buda kaç adım gideceğinizle alakalıdır her çizgi 10 adım ve benzer ölçülere karşılıktır.


çoklu oyma


Ekli dosyayı görüntüle 171726


çoklu oyma... tek ve çift yuvarlak oymalar nasıl çözümde birbirlerinden farklılıklar gösteriyorsa çoklu yuvarlak oymalarda çözümde diğerlerine göre farklılık göstermektedir. buradaki önemli nokta her oymanın eşit büyüklükte olup olmadığına bakmalıyız. oymalar eşit büyüklükte ise yapmamız gereken hangi oymanın kaya bitimine daha yakın olduğunu bulmalısınız. kenara en yakın olan oyma bize yön verir. biz bunun tecrübesini yeni edindik elimizden geldiği kadar Forum da üye arkadaşlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. konunun daha anlaşılır olması için alın size örnek resim. dikkat ederseniz resimde bir sürü oyma var işte burada ne yapılması gerektiğini paintten yardım alarak sarı oklarla belirttim. umarım faydasını gören olur.


Yuvarlak Oymaların Çözüm Yolları

Ekli dosyayı görüntüle 171731


Yuvarlak oymaların çoğu bölgede mezar yada mezarlar olduğunu anlatır. bazen kuyu bazende hedef teşgil etmek için kullanılmıştır.
mezar amaçlı yapılmış yuvarlak oymaların çok farklı çözüm yolları vardır. oyma sayısı, büyük oyma ve yanındaki küçük oyma, oyma içinde oyma, oyma yanındaki çizgiler ve kanallar, oymanın büyüklüğü ve derinliği, aynı kayada bulunan oymalar arasındaki mesafe, oyma iç duvarında bulunan dikey oyma (murç), bunların hepsinin anlamı farklı olur.


yuvarlak oymalar yuvarlak gibi görünsede aslında birçoğu yuvarlak deyildir. çok azda olsa üçgen şeklindedir. bunu anlamamız için işarete bakmak yerine okşamanız yeterli, . baktığımızda yuvarlak görünen oymanın iç kısmına parmağımızı sürtersek üçgen yaptığını anlarız..



Oyma sayısı: oyma sayısı 1'den fazla olan kayalarda öncelikle oyma sayısına ve oymanın yanında murç izi olup olmadığına bakarız.
2 oyma varsa küçük oyma tarafına, 3 oyma varsa V yapar açık ağız tarafına 7 - 9 metre mesafeye bakılır. 4 ve yukarı olan oyma sayısı bi tür sayma sistemine bağlıdır, burada farklı olan oyma ve doğu tarafı önemlidir. 6 yada 8 tane olan oymalar bölgede kasa olduğunuda anlatabilir kayaların arasına kasa yapılabilecek yerler varmı mutlaka dikkat etmeniz gerekir..

Oyma içinde oyma: oyma içinde oyma olan kayalar veya taşlar birbirine bağlı odalar olduğunu anlatır. bu işaret çoğunlukla bulunan 1. mezardaki yapı taşlarında görülür bize 2. bir oda olduğunu anlatır.

Oyma yanındaki çizgiler: Oyma işareti yanında bulunan çizgiler yön ve mesafe konusunda önemli rol oynar, burada çizgilerin uzunlığu ve sayısı önemlidir. çizgiler karışık birbiri üzerinden geçer şekilde ise gömü mıstık inanışlara dayalı şekilde yapılmıştır, bölge tılsımlıdır.

Oyma büyüklüğü: Oyma büyüklüğü mezarın statüsü ile doğrudan ilişkilidir, oyma derinliği mezar derinliğini verdiği zamanlar olur. örnek : oyma derinliği 5 cm. ise burada mezar derinliğinin 3.5 metre olduğunu anlayabiliriz, bu her oyma için geçerli olmayabilir.


Definecilikte Kare Oyma, Yuvarlak Oyma Ve Murçlu kayalar Ne Anlama Gelir.

Ekli dosyayı görüntüle 171734


Oyma işaretler hakkında genel bilgi verelim.


kayalarda zemine paralel olarak yapılmış oyuklar çaplarına göre anlamları değişir.


1-küçük oymalar:


küçük oymalar tek başlarına ise tek mezar anlamını verir.bu oyuk yakınlarında aynı kaya üzerinde bir ok yada bir çizgi olması sizin arayacağınız mezarın yönünü bulmanıza yardımcı olur.hele yakınlarında bir HAÇ yada + veya bir X varsa kesin mezardır.


aslında bu oyukların içi de donuk yağ<hayvansal> yakılır ve oymanın doğal şartlarda bozulmasını önler.

2-büyük oymalar:


büyük oymalar genelde 1-3-5 gibi tek sayılarla ifade edilir



bunlar kuyu manasına gelir ama istisna da mezar işareti olarak da yorumlanabilir



yöreye göre değişkendir.büyük oymaların içinde ikinci bir oyma veya bir çizgi hatta bir haç olduğunda değerli bir malın habercisidir.



3- karışık oyuklar:



hem küçük hem büyük oyukların olduğu kayalıklarda aile mezarlığı yada genel mezarlık alan anlatılmak istenmiştir


belirli bir geometrik şekil verilir <dairesel-kare yada dörtgen hata bir çiçek motifine bile benzetilebilir


bazen düz çizgi halinde bir hat üzerinde bile olduğu gözlemlenir.


bu oymaların bir tanesi bu geometrik şekilden gözle görülecek şekilde ayrılırsa o bize yön verecektir.


Zemine dik oymalar:


zemine dik olan yani duvar tabirine yakın kayalıklardaki zemine düz değilde sanki bir ufak göz gibi duran oymalar magara işaretidir.


bu işaretlerde oymaya 1-2 metre sağ veya sol tarafında kapalı duran gerçek magara vardır


bunu ses testi yaparak bulabilirsiniz.<denenmiş işarettir>


Kare oymalar:


Ekli dosyayı görüntüle 171737


Zemine düz yani paralel durumda ise mahzen işaretini verir


çok uzakta olmayan bu mahzenleri boşluk tespitiyle bulabilirsiniz


gaz sıkışmasından dolayı açarken dikkatli olmalısınız


mahzenlerin bazıları direk inse de bazıları merdivenli inişlere sahiptir.merdiveni olan mahzenlerde dikkat edeceğiniz basamak tuzaklarıdır



oynayabilen basamaklarda zeminden yada tavandan açılabilecek haberiniz olmadan yakalanacağınız tuzaklara karşı dikkatli olun.



Zemine dik kare oymalar:


duvar tabir ettiğimiz kayalarda ki kare oymalar kral mezarı gibi anıt mezarları verirler.


bunlar iç içe odaların olduğunu bilerek açılır.birbirine tünellerle bağlı olacağından tuzak olasılığı yüksek bir o kadarda zengin yerlerdir.


KARE OYMA - DİKDÖRTGEN OYMA


Ekli dosyayı görüntüle 171740


Oymalar genellikle oda işaretidir. Boş odaya rastlanılırsa da mutlaka dolu olanı yanındadır. Boş odanın duvarlarını iyi kontrol etmek ve giriş boşluk sesi aramak gerekir. İkinci dolu oda girişi boş olan odanın duvarlarındadır. Yanında ikinci yön ve derinlik veren işaret varsa bu işaretleri dikkate almalı, yoksa meyline doğru araştırma yapılmalıdır. Yani bu oymanın içini su ile doldurduğumuz da nereye akar? Suyun aktığı yerde kayanın altına doğru çalışılmalıdır.


İkinci Görüş :


Kare ve Dik dörtgen her ikisi de kesin define işaretidir. Çevresi uzman biri tarafından iyice aranmalıdır. Planlı ve tuzaklı ve zor bir gömüdür.


Üçüncü Görüş :


İki adet oda anlamına gelir. Güney batı yönünde araştırma yoğunlaştırılmalıdır. Odalar oymaya eşit mesafede olmayabilir.


Dördüncü Görüş :


Yakınlarda tepe, tümsek, çorak toprak veya çukur aranmalı ve bu bölgede araştırma yapılmalıdır. Zengin insanların mezarlarına da denk gelebilmektedir.


Beşinci Görüş :


Oyma kareler genelde çevreye hakim yerlerde olur. O civarın kaya mezarlığı bölgesi olduğuna işaret eder. İşaretin karşısında sıra kayalık olması gerekir. Define orada aranmalıdır. Mezarlardan biri açılırsa diğerleri kolayca bulunur.


Altıncı Görüş :


Kare-Dikdörtgen oyma ile yuvarlak oymalar bir arada ise "Yuvarlak sayısı kadar mezar kare veya dikdörtgen ile işaret edilen oda içerisindedir." tarzında bir görüşte yaygındır. Bu arada kare veya dikdörtgen oyma duvarda ve karşıda büyük kayada (karşıda) ayrıca sıralı ise Lidya mezarlığına işaret olarak bilinir.


Yedinci Görüş :


- Zemine paralel kayada küçük oymalar tek başlarına ise tek mezar anlamı verir. Eğer bir ok işareti de varsa bu mezarın yönünü verir.
- Yanında X veya + işareti varsa kesin mezardır.
Büyük oymalar 1-3-5-7 gibi tek sayılardadır. Mezar işareti olarak yorumlanır. Kuyu anlamındadır.
- Hem büyük hem küçük oyuklar bir arada ise aile mezarlığı veya genel mezarlıktır.
- Zemine dik oymalarda küçük oyuklar mağara işaretidir. 1-2 metre yakınlarda mağara olabilir.
- Kare oyma mahzen işaretidir. Boşluk tespit eden cihazdan faydalanılır.
- Zemine dik kare oyma kral mezarına işarettir.


Sıralı oymalar


Ekli dosyayı görüntüle 171744


Roma dönemi mezarlık bölgesidir, mezar bölgesine giriş yaptınız yada mezarlık alanının tam ortasındasınız demektir. her oyma bir mezara işarettir bunlar genelde sülale mezarlarıdır mezarlık bölgesinde aynı sülaleden ölen her kişiye bir murç atılır böylelikle tek bir alandan tüm mezarlar kutsanır.


Diğer görüş: Kutsama suyunun döküldüğü taştır, şifalı sular dökülen ölülere sunumlar yapılan kaya budur bunun çevresinde bolca mezarlar olup içlerinde değerli ve değersin olanlar vardır.


Diğer anlamı: Bu işaretin olduğu kayaya çıkın tam olarak doğu ve batı tarafa bakın taş öbeği yığma gibi yerler görürsün işte oralar buranın büyük mezarlarıdır.


Diğer anlamı: Sıralı oyma varsa çevrede bolca orta boy yuvarlak oyma vardır bu oymaların mezarları akıntı tarafındadır, oymalara su doldurun nereden taşar toprağa düşerse o tarafta mezarı olur.


Sıralı oymalar en çok mezarlık alanında görünür batı tarafına bakıldığında bölgeye ait en büyük mezarı görebilirsiniz. Yine sıralı oymalar bazen kasa işareti olduğu zamanlarda olur. bölge kayalık alan oyma sayısı 7 taneyse kaya içi kasa olma ihtimali oldukça yüksektir. burada sabah güneşini gören yerlere dikkat etmeniz gereklidir.


Murçlu kayalar


Ekli dosyayı görüntüle 171747


Murç izleri her kayada rastlanabilir işarettir. yuvarlak oyma yanında varsa bu mezarın varlığını simgeler bazende ölü gömme geleneklerinde olduğu gibi kaya murçlama bir gelenek haline gelmiştir gerçekte her hangi bi anlamı yoktur sadece sanatsal işlem olarak yorumlanabilir. Bazı murçlar ise bir ve birden çok anlam ifade edebilir, özellikle mezarların bol olduğu alana girdiğiniz zaman bu murçlara rastlayabilirsiniz bu size mezarlık alanına ayak bastığınızı söyler bazı murçlu kayalar ise bölgedeki en kıdemli mezara hitaben yapılmış batı tarafında deha mezarı mevcuttur, burada birde yaşlı ağaç bulunur ağacın hemen önünde koltuk taşı yada sedir taş size girişi vermektedir. Murçlu kayalar yamaç alanlarda ise burada birde kare oyma aranmalıdır, kare oyma biraz daha eteğe doğru olup yük mezarını vermektedir daha üstlerde yine mezarlar olup bunlar orta gelir seviyesine ait isimlerin mezarlarıdır.


Murçlu kayalar temel taşlarında. Yapı taşlarında gördüğünüz murçlu kayalar genelde temel taşları için kullanılan taşlardır bu taşlarda ince kanal varsa bu kanal sizi emareye götürebilir, temel altında olmaz demeyin temeller ileri tarihler düşünülerek kullanılan saklama yerleridir özellikle kilise temel taşlarında murçlar görmek mümkündür bu taşlarda birde yön veren işaret bulduğunuz zaman emareye yaklaştınız demektir.


Yuvarlak oymaların yönleri


her resme çizim yaparak yönleri verdik; bunlar dışında yön bulmanın bir çok yolu vardır her oyma resim örneklerindeki gibi kanal yada akıntılarla yön vermeyebilir, bazı oymalar yuvarlak gibidir ama yuvarlak değildir, onlarında kendilerine özgü çözüm yöntemleri vardır.



Ekli dosyayı görüntüle 171858


Resimde görüldüğü gibi yuvarlak oymaya bağlı kanal size ne tarafa gideceğiniz hakkında bariz yön vermiş. yani oyma yanında yada oymanın kendisine bağlanmış kanallar yön vermektedir.



Ekli dosyayı görüntüle 171860

Bu tip karışık görülen oymalarda kaya kenarı ve kayanın akıntı tarafı dikkate alınır, kayanın tamamına su döktüğünüzde nereden toprağa düşer şekilde eğik duruyorsa ve kaya bitimine en yakın oyma yön vermektedir. kısacası kenarı ya en yakın oyma tarafını dikkate alın.


Ekli dosyayı görüntüle 171861

buda orta oymaya bağlı kanal ile bize yön vermiştir. gideceğimiz taraf kanal tarafıdır.



Ekli dosyayı görüntüle 171862

gördüğünüz gibi oyma içerisinde yön veren ince oyulmuş kanal var işte bu yönümüzdür.



Ekli dosyayı görüntüle 171863

çoklu oyma örneği; bu tip oymalarda en kenar oyma ve diğerlerinde olduğu gibi kanal olmasa bile oymanın akıntı yapan tarafı önemlidir, anlatmak istediğimi resmi çizerek anlattım umarın anlamışsınızdır.



Ekli dosyayı görüntüle 171866

2 oyma 2 büyük mezarı temsil eder; Gördüğünüz gibi mezarın ne tarafta olduğunu açık bir dille göstermiş gideceğimiz taraf okla gösterdiğim taraftır.



Ekli dosyayı görüntüle 171867

Yine karışık görünen çoklu oyma türü, aynen kenara doğru devam edip karşıya bakmak yeterli olacaktır, bu tip oymalarda yön bulursanız mantığınızı ön plana çıkarıp coğrafi yapıyı iyi tanıyın direk mezar yerlerini bulabilirsiniz. ayrıca burada birden fazla mezar var, burası mezarlık alanı.



Ekli dosyayı görüntüle 171868

evet ana oyma ve akıntıyı takip eden kaya kenarlarındaki oymalar bize yön vermektedir. yani yön sol taraftır. okla gösterdik.



Ekli dosyayı görüntüle 171870

Çok net yön işareti, resimde gördüklerinizle tecrübe kazanacağınızı araziye çıktığınızda faydasını göreceğinizi umuyorum.



Ekli dosyayı görüntüle 171872

Gördüğünüz gibi her 2 tarafa'da yön vermiş, peki doğru olanı hangisi ? yukarıdaki örnekleri gözden geçirirseniz bu resimde doğru verilmiş ok işaretinin hangisi olduğunu anlarsınız.
 
Son düzenleme:
Üst